The reset on neighbourhood design

jaren zestig woonwijk_bestaandewoning_nl(beeld: bestaandewoning.nl)

Friedrich Nietzsche schreef in Die fröhliche Wissenschaft (1882) wat volgens hem in grote steden ontbrak: “stille en ruime, uitgestrekte plaatsen om na te denken (..) bouwwerken en plantsoenen, die als geheel de verhevenheid van de bezinning en de afzijdigheid uitdrukken. (..)

Ik ben opgegroeid in een jaren 60 buitenwijk. Overmaat was de norm voor de vormgeving van de wijken en woningen. Overmaat heeft de toekomst. Overmaat is ruimte en geeft ruimte. De bomen in de buitenwijken groeien tot de hemel. De industriele loodsen worden hergebruikt. Fietsers hebben hun eigen traject.

Op de Academie van Bouwkunst werd het bedrijventerrein rond Sloterdijk ter hand genomen. Hoe kan dit gebied stad worden? De studenten van 8 landen waren het over 1 ding eens: de stad moet profiteren van de overmaat! De charme volgens deze generatie is een stedenbouw vol ongewisheid en het bedrijventerrein bij Sloterdijk is daar de beste stedelijke ruimte voor. Ontspan en profiteer van de natuur die er bezit van heeft genomen en van de pioniers die het koloniseren. De ruimtelijke kwaliteit blijft toch wel overeind.

Nietsche wist het al, overmaat is goed voor de geest!