Natuur in gebouw

De Brug_mrt 2014_vleermuis_hotel“Op Overamstel wordt binnenkort de eerste steen gelegd voor een nieuw hotel dat ook vogels en vleermuizen ruimte wil bieden” stond in De Brug van 27 maart 2014. Het blijkt dat de ontwikkelaar zich door de vleermuisvereniging heeft laten overtuigen dat de diertjes prima hotelgasten zijn die de zaak schoon achterlaten. De vleermuis is een gemakkelijke gast, hij wil een ongevoegd kiertje. De gierzwaluw wil een speciale hotelkamer die hij dan elk voorjaar, vele jaren lang opnieuw betrekt. Het voordeel daarvan is dat hij, omdat hij een vaste gast is, zijn kamer zelf schoonhoudt. Even verderop in de stad op Sportpark Middenmeer is een hotel gemaakt voor de ijsvogels, bijen en vlinders. Daar levert de Vlinderstichting binnenkort een kruiwagen insectvriendelijke planten en zaden af om het succes te vergroten.
De vogels in de tuinen zijn een paar pagina’s verderop aan de beurt. De Vogelbescherming heeft een link gemaakt waarop je klikt naar de manier om ze te lokken buiten het wintervetbol seizoen. Er zijn vogelhuisjes, insectenhotels en andere soorten huisvesting voor dieren in de tuincentra in overvloed te krijgen. Maar er zijn weinig voorbeelden van gebouwen waarin ook dieren mogen nestelen vertelde Anneke Blokker, ecoloog bij de gemeente Amsterdam me. Wie kan ons aan goede voorbeelden helpen?
Drie actief lobbyende natuurverenigingen zorgen voor de vergroting van de biodiversiteit in de stad. Alle lof, ga zo door! Want met een dosis natuur om ons heen is ons leefmilieu aantoonbaar beter.

Leave a Reply