Meer mus, meer vuurdoorn

vuurdoornstruik met mussenkolonie wagenaarstraat

Dat de nieuwe wildernis soms spontaan oprukt tot aan onze stadsgrenzen is voor natuurliefhebbers en planologen een onverwacht cadeau. Natuur daarvoor pakken we de auto, bleek onlangs uit een onderzoek naar wat natuur is, gedaan door de Vereniging Natuurmonumenten. Wat moeten we doen om de nieuwe wildernis ook de stad in te lokken? Dit vroeg Frank Bruggeman zich af in het project Reinventing Happiness, georganiseerd door het stedelijk museum ‘s Hertogenbosch afgelopen voorjaar. Hij ontdekte mensen die met weinig tevreden zijn en mensen die alles doen om natuur te lokken. Sommigen vinden een IKEA-orchidee in de vensterbank heel groen. De buren van de orchidee zien de vleermuis graag tussen de bomen vliegen en hangen een kastje op. Natuur draagt bij aan ons welbevinden, maar wat verstaan wordt onder “happiness met natuur” verschilt sterk per persoon.

De discussie over “groen in de buurt” ontspon zich onlangs in Post Oost waar een kleine groep liefhebbers zich verzamelde rond het thema Dapperbuurt natuurlijk! Dorette Evers en Silvia Wosniac verleidden de groep tot nadenken over kansen voor meer groen in de buurt. En meer doen met de planten zoals het verwerken tot vezels en kleurstof.

Natuur is overal als je niets doet? In de Dapperbuurt staat nog 1 vuurdoornstruik. Daarin huist een mussenkolonie. Tientallen jaren geleden kwam de buurt in actie voor meer mus en dus meer vuurdoorn. Deze staat er nog, de anderen hebben het niet overleefd. Soms moet je niet iets doen maar iets laten om natuur een kans te geven. Zoals de vuurdoorn niet weghalen als de straat wordt opgebroken. De mussen maken gelukkig zoveel lawaai dat het wel duidelijk is dat de struik bewoond is. Jammer dat de vuurdoorn zich niet gemakkelijk vermenigvuldigt. Nu zitten de mussen mooi te wachten tot wij mensen hun huisvesting vergroten. Misschien dat deze straat een vuurdoornguerilla nodig heeft als de stenen weer op hun plek liggen.

 

Leave a Reply