Levend licht

vieweird

“vergeet bij natuurinclusief ontwikkelen de fungus niet!” zei Marco Roos van Naturalis. Daar dacht ik aan bij het lezen van heteivancolumbus deze week. Als oplossing voor een van de wereldproblemen pleit kunstenaar Daan van Roosgaarde voor straatverlichting met behulp van bioluminescente schimmels op bomen of huizen. “Lichtgevende bomen besparen energiekosten en zijn duurzaam” aldus van Roosgaarde.

Bioluminescentie (“levend licht”) is het produceren van licht door levende organismen, een biochemische oxidatie waarbij twee stoffen een speciale rol vervullen, luciferine en luciferase. Bij oxidatie van luciferine komt energie vrij in de vorm van koud licht. Bij daglicht vindt de omgekeerde reactie plaats, waarbij juist lichtenergie wordt opgenomen. Schimmels kunnen ‘s nachts een spookachtig licht uitstralen, Zo ook de in Nederland voorkomende honingzwam en de scherpe schelpzwam. Van Roosgaarde loopt in de voetsporen van botanicus Odoardo Beccari (1843 – 1920). In de 19e eeuw al ontdekte hij een schimmel die genoeg licht gaf om een krant in het donker te kunnen lezen.

In de natuur wordt bioluminescentie voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals communicatie, het vinden van voedsel, het aantrekken van prooien en als waarschuwing tegen roofdieren. Zo zijn we weer terug bij van Roosgaarde’s schimmels als straatverlichting, want waarschuwen zij niet de auto’s (roofdieren) met hun licht?

Meer informatie: natuurinformatie.nl

Leave a Reply